uitgaveZINGmagazine 100 | verschijningsdatum 25 juli

juli 2021

Navelstreng

Hier is-ie dan; de 100e editie van ZINGmagazine. Een jubi-leumnummer met een gouden randje. Wij, de redactie en de uitgever, zijn er trots op. Terwijl ik deze woorden schrijf schijnt de zon. Het is een van de eerste mooie zomerdagen en het coronavirus lijkt weg te smelten als sneeuw voor de zon. Ben jij al geprikt? Dat is vermoedelijk de meest gestelde vraag op dit moment en als jij dit leest is hopelijk heel Nederland geprikt. Wat een jaar hebben wij zangers achter de rug. Geen jaar om op terug te blikken, maar vooral een jaar om vooruit te kijken naar wat er allemaal weer wel kan. Natuurlijk is het wijs om nog even een kleine slag om de arm te houden. Je weet immers maar nooit wat de herfst en de winter nog gaan brengen. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen we – ge-prikt en wel – ons gewone leven weer oppakken. Wat een genot om weer samen te zingen, wat een feest om weer samen het leven te vieren. Wat een genot om weer samen op het podium te staan. En wat een mooi toeval dat dat feestelijke momen-t samenvalt met het jubileum van ZINGmagazine.

Wij, als redactie, vonden dat alle reden om er een extra feestelijk nummer van te maken: dubbeldik en boordevol interes-sante informatie en aansprekende artikelen voor ieder-een die van zingen houdt. We blikken terug op 100 covers van 100 edities, en alle hoofdredacteuren komen kort aan het woord. En aangezien we als ZINGmagazine midden in de koorwereld staan en vooral een verbinder willen zijn, maakten we ook ruimte voor de vele koren-bonden om zich eens aan de lezer te presenteren.

In mijn inleiding op het 100-cover-artikel constateer ik dat 100 edities een ding duidelijk maken: over zingen valt ont-zet-tend veel te schrijven en te lezen. Het is een onuitputte-lijke bron van inspiratie en kennisvergaring voor dirigenten, zang-pe-dagogen en iedereen die beroepsmatig of als ama-teur met zingen bezig is. Inspiratie: dat is de rode draad van deze 100e editie. Van Zangles met Alberto tot Op weg naar… en de zogeheten Telefonades. En omdat het een beetje een feestje is en omdat er op een feestje nu eenmaal ook iets onverwachts moet gebeuren nodigden we Francis van Broekhuizen uit voor een dubbelinterview met een zanger van haar eigen keus, en Francis koos voor Philippe Elan, de in Nederland woon-achtige Franse chansonnier. Wat een wonderlijke, maar ook prachtige combinatie: het beste van vele werelden, en daarmee sluit het ook naadloos aan bij de missie van ZINGmagazine. Want we zijn, al honderd edities lang, een tijdschrift dat over de (muzikale) grenzen heen kijkt. Een tijdschrift dat zangers en liefhebbers van vocale muziek samen-brengt. Daar gaan we voor en daar staan we voor! En als God of Allah het wil, doen we dat bij de 200e editie nog steeds.

Zonder de inbreng van de redactie en de uitgever (stuk voor stuk professionals op hun vakgebied) was dit echter niet gelukt. Elke, Mariette, Monique en Gilles: van harte gefe-li-ci-teerd met de 100e editie. En zonder de inbreng van vaste auteurs Twan Geurts, Gerdjan Rapati, Francine Postma, Martine Bolder, Hilbrand Adema, Didi de Pooter en Harm Peter Smilde was dit ook onmogelijk geweest. Dank voor jullie altijd weer inspirerende bijdragen. Maar het aller-be-langrijkst is natuurlijk de lezer. Voor jou doen we het allemaal. Zonder jou zou ZINGmagazine niet bestaan. Wij, als redactie voelen ons, al 100 edities lang, met jou verbonden via een onzichtbare muzikale navel-streng en we hopen dat dat nog heel lang zo mag blijven. Om met Ramses Shaffy te eindigen: zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder…. En lees ZINGmagazine. Op naar de 200e editie.

Oswin Schneeweisz, hoofdredacteur
 

Inhoudsopgave ZINGmagazine 100

Podium voor … Panda van Proosdij, Patrick van der Linden en Ramon van den Boom
In deze jubileumuitgave geven we het podium aan aan Panda van Proosdij, ontwikkelaar van de methode ‘Van Voice & Physiques naar Choreography’. Aan Patrick van der Linden, o.a. dirigent, artistiek leider en docent aan het koninklijk conservatorium den Haag. En aan Ramon van den Boom, dirigent, coördinator voor de stichting Maestro en sinds januari van dit jaar directeur van KBZON.

Dubbel interview met Francis van Broekhuizen en Philippe Elan
Ze leerden elkaar kennen in het tv-programma All together now, in 2019, waar ze deel uitmaakten van de jury: honderd zangers uit allerlei verschillende genres, die wel of niet gingen staan voor een kandidaat. Philippe: ‘Ik wilde eerst niet meedoen, maar heb me uiteindelijk kapot geamuseerd.’ Francis: ‘Philippe en ik hadden gelijk een klik. En toen ben ik hem natuurlijk gaan opzoeken op Spotify. De eerste titel die ik zag was Het is stil in Amsterdam. Ik dacht: nou, ik bén benieuwd. Want dat is van Ramses Shaffy, wie durft daar nou aan te komen? Maar Philippe begint te zingen, en ik zit gewoon meteen te huilen! Hij heeft zó’n mooie stem.’

Vier hoofdredacteuren van ZINGmagazine aan het woord
In de honderd edities hebben vier hoofdredacteuren aan het roer gestaan.. Vier verhalen over hun hoofdredactietijd bij ZINGmagazine.

Bariton Matthias Goerne
Naast operavedette is de Duitse bariton Matthias Goerne (54) de onbetwiste Meister van het lied. Bijna spartaans muzikaal getraind in de voormalige DDR beschikt hij over een ‘gekalibreerde stem’, zoals hij het zelf eens uitdrukte. Op zijn laatste album ‘Im Abendrot’ kijkt hij zonder weemoed terug op het einde van het Duitse lied. Wel weemoedig stemt hem de wereld na corona: ‘Na de pandemie zal niets meer hetzelfde zijn.’

Bonden
Ze staan niet op het podium, maar spelen een cruciale rol in korenland: de korenbonden. Speciaal voor de jubileumeditie geeft ZINGmagazine ze een podium om zichzelf te presenteren.

 ALLE 100 COVERS VAN ZINGMAGAZINE IN BEELD GEBRACHT

Jeroen Schipper: ‘Een goed lied schrijft zichzelf’
Met zeven liedbundels en zo’n vierhonderd liedjes op zijn naam is Jeroen Schipper een veelschrijver op het gebied van het kinderlied. Hij schrijft onder meer liedjes voor de methode 123ZING voor het basisonderwijs. Educatief, natuurlijk, maar belangrijk vindt hij vooral dat kinderen de liedjes goed kunnen meezingen en daar lol in hebben. ‘Want ten diepste zijn we allemaal muzikale wezens, dat is uniek aan ons menszijn.’

Vocale Highlights seizoen 2021-2022
Vorig jaar moesten we helaas overslaan, maar dit jaar zijn ze er weer: de Vocale Highlights seizoen 2021-22. ­Redactiemedewerker Monique van den Hoogen verheugde zich na de pandemieschaarste in het toenemend aantal aankondigingen, en maakt een kleine maar fijne selectie per maand.

Waarom zingen wij
Je weet pas wat je mist als het er niet meer is. Tijdens de pandemie konden we nauwelijks samen zingen. Steeds nadrukkelijker drong zich de vraag op: waarom doen we dat toch zo graag, wat maakt dat we niet zonder zingen kunnen? Zeven zangers en dirigenten zoeken een antwoord.

Alberto ter Doest maakt alles bespreekbaar.
Hij helpt musical- en popsterren van hun stemproblemen af, reist de wereld rond voor masterclasses en ­workshops, zingt al bijna dertig jaar in het Nederlands Kamerkoor, laat wetenschappers naalden in zijn hals ­steken en ontwierp het Universal Voice System, compleet met boek en opleiding. Alberto ter Doest over ­peda­gogen, zangmethodes en een positieve mindset.

Vereniging Huismuziek bestaat 70 jaar
De vereniging Huismuziek bestaat maar liefst zeventig jaar, en heeft zich in die tijd ontwikkeld van een vrolijk zingende jeugdbeweging tot een cursusinstituut dat in normale tijden maar liefst vijftig cursussen per jaar aanbiedt voor uiteenlopende muziekbeoefening en instrumentenbouw. In coronatijd zijn dat in een jaar 77 webinars en daarbij nog online-workshops. Een gesprek met kersverse voorzitter Cora van den Berg en spin-in-het-web Sabine d’Hont.

Studentenkoren
Als er in een studentenkoor iemand ziek is gaan ze elkaar heus geen ansichtkaart sturen. Toch is de saamhorigheid groot. Ambitie en gezelligheid gaan hand in hand. ‘Studenten zijn leergierig, ze stuwen elkaar op tot grote ­hoogten.’ Het is een leerschool voor het leven. Een kleine selectie uit het rijke aanbod van studentenkoren.

INspiratie
Francine Postma spreekt met zangers en zangeressen over hun inspiratiebronnen. Ditmaal singer-songwriter: Douwe Bob.

Inzingers
Inzingen vormt een belangrijk ritueel aan het begin van een repetitie. Of je nu aan intonatie, adem, blending of ritme werkt, het effect is dat oren en lijf ‘aan’ gaan, en er gezamenlijke focus ontstaat. Professionals uit de zangwereld delen in ZINGmagazine hun favoriete inzinger.

Op weg naar …
ZINGmagazine volgt koren en andere zangformaties op weg naar een
bijzonder optreden. Ditmaal: Capella Brabant brengt de eerste editie

Telefonade
Diverse vakmensen reageren op de vraag: Wat ga ik doen als alles weer kan en mag?

Verder in dit nummer • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Column solo door Monique van den Hoogen • Opmaat van en voor dirigenten • Verse noten. Bladmuziek voor (koor)zangers • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Vaste bijdrage van Koornetwerk Nederland • Kwesties: rubriek waarin lezers antwoorden krijgen op hun vragen • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes