ZINGmagazine119

7,50 incl. btw

ZINGmagazine is het blad voor koren en vocal groups, duo’s en grootkoren, voor solisten op het podium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten, zangdocenten én professionele zangers; interviews met zangers, dirigenten, zangpedagogen, koor- en componistenportretten, het laatste nieuws over kunst- en cultuurbeleid, ontwikkelingen in de koorwereld en spraakmakende producties.

ZINGmagazine verschijnt 6 keer per jaar.
68 pagina’s.

Je kan ook een proefabonnement nemen:
3 edities voor de prijs van 2.
Dit abonnement wordt niet automatisch verlengd.

Categorie:

Inhoudsopgave ZINGmagazine 119 | verschijningsdatum rond 27 september

Podium voor …
Rohan Poldervaart

zangers over de highlights van komend seizoen
Het nieuwe concertseizoen is gestart. We vroegen specialisten uit de vocale wereld, zoals Merel Martens, Channa Malkin, Jeroen Schipper, Janne Schra en Raoul Steffani, naar welke concerten of voorstellingen ze uitkijken. En waar gaan ze zelf eigenlijk heen als ze niet op het podium staan?

Nieuwe rubriek: De Stem
ZINGmagazine lanceert een nieuwe rubriek: De stem. Daarin vragen we diverse, zangers, dirigenten en stemdeskundigen hun licht te laten schijnen over de stem van een bekende artiest. Ze beoordelen die vanuit hun eigen discipline. Wat valt op? En wat maakt hun stem nu zo bijzonder? In deze eerste aflevering: Claudia Patacca en Ineke Vandoorn over Beyoncé.

De Groningse roots van Marlene Bakker
Aan de Rockacademie in Tilburg herontdekte singer-songwriter Marlene Bakker haar Groningse roots. Vorig jaar verscheen haar album Oaventuren met liedjes in het Nedersaksisch. En ze staat aan de vooravond van een bescheiden theatertournee door heel Nederland. ‘Ik denk niet dat ik Ahoy vol krijg met Groningse liedjes, maar ik kom overal waar mijn publiek is.’

Zingen als Freddy Mercury met AI
In België is Marcy Cortega een hit. Maar ze bestaat niet, ze is een kind van kunst­matige intelligentie. We zitten midden in de AI-revolutie in de muziek, met al de zegeningen en zor­gen. Met een paar muisklikken kun je klinken als Beyoncé, Jessye Norman of Freddie Mercury. Wat gaat AI betekenen voor ons idee van vakmanschap in de vocale muziek?

Gamelan en kamerkoor
Claude Debussy leerde de muziek uit het verre oosten in 1889 in Parijs kennen en werd geïnspireerd door de gamelan. Het is een zeldzame combinatie: gamelan en meerstemmig koor. Kamerkoor Collegium Utrecht en Gamelan Ensemble Widosari gaan samen dit avontuur aan. Twan Geurts vertelt over deze bijzondere samenwerking.

Hoe is het met Nynke Laverman?
ZINGmagazıne bestaat twintig jaar. Om dat te vieren kijken we terug op twee decennia mooie artikelen. In elk nummer laten we iemand aan het woord die ooit in het blad stond of de cover heeft gesierd. Wat hebben ze sindsdien gedaan? En waar staan ze nu?

Educatie
Rubriek van Esther Bevers, over alles wat met zang en educatie te maken heeft; van muziek­school tot schoolmuziek, van zangles tot kooreducatie.

Mijn favoriete inzinger
Inzingen vormt een belangrijk ritueel aan het begin van een repetitie. Of je nu aan intonatie, adem, blending of ritme werkt, het effect is dat oren en lijf ‘aan’ gaan, en er gezamenlijke focus ontstaat. Professionals uit de zangwereld delen in ZINGmagazine hun favoriete inzinger.

Op weg naar …
ZINGmagazine volgt koren en andere zangformaties op weg naar een bijzonder optreden. In deze editie het a-capellakoor Gozers.

Telefonade
Ieder editie stellen we een vraag aan prominenten in de zangwereld die te maken heeft met de actualiteit. In ZINGmagazine lees je hun antwoorden.

Verder in dit nummer • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Column solo  • Opmaat van en voor dirigenten • Verse noten. Bladmuziek voor (koor)zangers • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Vaste bijdrage van Koornetwerk Nederland • In Beeld: een markant beeld op de gevoelige plaat vastgelegd • De Nazit: rubriek van vragen en verhalen • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes.

Kaasschaaf of bosmaaier

Wie introduceerde eigenlijk ooit het woord kaasschaaf? Nee, ik heb het niet over dat handige keukengereedschap waarmee je dunne plakjes kunt snijden en dat trouwens in 1925 werd uitgevonden door de uit Lillehammer (Noorwegen) afkomstige timmerman Thor Bjørklund die zich liet inspireren door de houtschaaf. Ik heb het over de bezuinigingen op cultuur, cultuurparticipatie en educatie. De kaasschaaf als bezuinigingsinstrument werd vooral in de tweede helft van de jaren tachtig populair. Het stond voor het evenredig verdelen van bezuinigingen over verschillende departementen, met als doel de uitgaven in toom te kunnen houden. Inmiddels lijkt de kaasschaaf vervangen door de bosmaaier, want de aangekondigde btw-verhoging en de op handen zijnde bezuinigingen dreigen vooral het kwetsbare deel van onze cultuursector te volledig ontwrichten. Meer dan vijftig ensembles kregen al te horen dat er voor hen geen meerjarige subsidie meer in zit en het Fonds voor Cultuurparticipatie adviseerde de subsidie te stoppen voor onder meer De Nationale Jeugdorkesten Nederland (Jeugdorkest Nederland, het Nationaal Jeugdorkest en het Jong Metropole Orkest), Het Ricciotti Ensemble, De Nationale Kinder- en Jeugdkoren (Stichting Vocaal Talent Nederland), Het Prinses Christina Concours, Het Nederlands Vioolconcours en Stichting Britten voor Jong Muziektalent. In een recente brief aan minister Eppo Bruins riepen vele organisaties uit de cultuursector de minister op om het kwetsbare ecosysteem van de klassieke en jazzmuziek te beschermen. Juist deze organisaties vormen immers ‘een noodzakelijke brug van de muziekscholen (waarvan er al velen zijn gesloten vanwege bezuinigingen bij gemeentes) naar vervolgopleidingen en de beroepspraktijk’. Het oude spreekwoord ‘bezint eer gij begint’ is hier weer eens van toepassing, want – beste Kamerleden en leden van het kabinet-Schoof – met een bosmaaier bescherm je geen ecosysteem.

Oswin Schneeweisz, hoofdredacteur

Redactie Oswin Schneeweisz (hoofdredacteur)
Mariette Effing (redactiesecretariaat),
Harm Peter Smilde (eindredactie)
Elke Jansen (redactieadviseur)

Redactieadres Zingmagazine Alde Pasterie 5 |
5862 AC Geijsteren

redactie@zingmagazine.nl

Redactiemedewerker Monique van den Hoogen

Medewerkers aan dit nummer:
Esther Bevers, Martin van der Brugge, Francis Faas, Twan Geurts, Aaike Nortier, Claudia Patacca, Rohan Poldervaart, Ruben Timmer, Ineke Vandoorn, Marlou Vriens, Charles de Wolff

Uitgever Gilles Graafland (gilles@zingmagazine.nl)

Advertentie-acquisitie ZINGmagazine Gilles Graafland, gilles@zingmagazine.nl
tel: 020-531 20 15 | 06 – 290 60 448