ZINGmagazine110

7,50 incl. btw

ZINGmagazine is het blad voor koren en vocal groups, duo’s en grootkoren, voor solisten op het podium en in de badkamer, maar ook voor dirigenten, zangdocenten én professionele zangers; interviews met zangers, dirigenten, zangpedagogen, koor- en componistenportretten, het laatste nieuws over kunst- en cultuurbeleid, ontwikkelingen in de koorwereld en spraakmakende producties.

ZINGmagazine verschijnt 6 keer per jaar.
68 pagina’s.

Je kan ook een proefabonnement nemen:
3 edities voor de prijs van 2.
Dit abonnement wordt niet automatisch verlengd.

Categorie:

Inhoudsopgave ZINGmagazine 110

Podium voor …
In deze uitgave geven we het podium aan Bastiaan Weverink. Ex marinier, koos voor een zangstudie en debuteerde in 2003 als operazanger in Carmen; nu is hij ook ecopsycholoog.

Meral Polat put muzikale vrijheid uit Koerdische bron
Een Amsterdamse zangeres maakt met twee Amerikanen een album waarop de meeste teksten zijn gezongen in het Koerdisch en Turks. Dat klinkt als een vreemd verhaal. Maar het resultaat is prachtige, avontuurlijke muziek die de luisteraar recht in het hart raakt. Meral Polat zingt over wat het ten diepste betekent mens te zijn. En laaft zich daarvoor aan een weldadige Koerdische bron.

CantaRode, een festival van internationaal formaat
Het Limburgse Cantarode Festival is pas zes edities oud, maar het evenement heeft zich gedurende die tijd ontwikkeld tot een vocaal festival van internationaal formaat. De komende zevende editie begint op 19 mei en eindigt met een klapper: een concert van het wereldberoemde ensemble Voces8

ZANGvakantie-special
Vivaldi zingen in de San Marco in Venetië, John Rutter in een Engels kloosterkerkje of Wende Snijders op een kunstzinnige camping in Drenthe. Zangvakanties zijn weer in trek na twee stille coronajaren. Keus te over, in het Limburgse heuvelland, op de Waddeneilanden of onder de Zuid-Europese zon.

MAZE Voices
In 2018 won MAZE Voices het Nederlands Koor Festival en hun leider Merel Martens de titel Dirigent van het jaar! Een vliegende start voor het toen nog piepjonge ensemble. Inmiddels lonken de internationale podia en blijft de groep sleutelen aan een ‘creatieve en innovatieve totaalbeleving’.  

Sophie Straat maakt protestsongs van smartlappen. Vrolijke deuntjes met een boodschap
Zangeres Sophie Straat verklaart met haar debuutalbum dat de smartlap niet dood is. Nu is dat geen nieuws. Wel nieuw is dat Straat het genre een extra dimensie geeft door het als protestlied in te zetten.

Zang & educatie
Rubriek van Esther Wouters, over alles wat met zang en educatie te maken heeft; van muziek­school tot schoolmuziek, van zangles tot kooreducatie.

Mijn favoriete inzinger
Inzingen vormt een belangrijk ritueel aan het begin van een repetitie. Of je nu aan intonatie, adem, blending of ritme werkt, het effect is dat oren en lijf ‘aan’ gaan, en er gezamenlijke focus ontstaat. Professionals uit de zangwereld delen in ZINGmagazine hun favoriete inzinger. 

Op weg naar …
ZINGmagazine volgt koren en andere zangformaties op weg naar een bijzonder optreden. In deze editie vocaal ensemble Coqu.

Zangles van Alberto
Alberto ter Doest is zanger, coach en oprichter van het Universal Voice Institute. In deze serie geeft hij praktische tips om je stemtechniek te verbeteren.

Telefonade
Ieder editie stellen we een vraag aan prominenten in de zangwereld die te maken heeft met de actualiteit. In ZINGmagazine lees je hun antwoorden.

Verder in dit nummer • A prima vista Nieuws uit de zangwereld • Column solo door Chris Winsemius • Opmaat van en voor dirigenten • Verse noten. Bladmuziek voor (koor)zangers • Service Agenda, concerten en festivals, cd’s en boeken • Vaste bijdrage van Koornetwerk Nederland • In Beeld: een markant beeld op de gevoelige plaat vastgelegd • De Nazit: rubriek van vragen en verhalen • Colofon Volgende ZINGmagazine en Motiefjes.

JE KAN NU AL DE KOMENDE EDITIE BESTELLEN.
ROND 24 MAART ONTVANG JE DEZE PER POST.

CENSUUR

Dit is de dag dat in Engeland de gekuiste Roald Dahl op de markt kwam. Zo zijn de woorden ‘dik’ en ‘lelijk’ weggelaten in de omschrijvingen van Caspar Slok uit Sjakie en de chocoladefabriek en mevrouw Griezel. Ook zijn sommige typeringen genderneutraal gemaakt. De Oempa Loempa’s worden nu ‘kleine mensen’ genoemd in plaats van ‘kleine mannetjes’. Belachelijk natuurlijk, maar we leven nu eenmaal in een relativeringsloos tijdsgewricht. Als je met de ogen van nu naar de liedjes van vroeger kijkt, kom je rode pennen te kort. Hoe zou je bijvoorbeeld de tekst van <i>Tien kleine negertjes<d> moeten aanpakken? Misschien zoiets als ‘Tien kleine mannen, vrouwen en/of genderfluïde personen van Afrikaanse afkomst.’ En wat te doen met <i>Het Tietenlied<d> van Kinderen voor Kinderen? ‘Yvonne heeft ze ook wel, maar dat is alleen maar vet.’ Dat staat er echt! Dat zongen onze onschuldige kindertjes. En dat vonden wij volwassenen prima. Bij K3 maakten ze het trouwens helemaal bont. In Dokter Dokter zingen de meiden: ‘Ik krijg het koud als je zacht in m’n oor bijt.’ Een dokter die in een oor bijt? Dat is wel een gevalletje Harvey Weinstein, lijkt mij zo. Tegenwoordig zou er minimaal een ‘consentje’ in die liedtekst moeten zitten. En het gaat maar door: recentelijk werd een optreden van The King’s Singers in de VS afgelast omdat een of andere homofobe universiteit de levensstijl van enkele zangers niet passend vond, nog recentelijker werd een carnavalskraker verboden omdat het liedje over alcohol ging (zie A Prima Vista). Al die zaken hebben één ding met elkaar gemeen: ze ontkennen de wereld zoals die is. En dat is wel de slechtste manier om een jonge en oudere generatie iets over inclusiviteit te leren. De wereld is niet alleen maar goed, eerlijk en inclusief. Waar censuur wint, verliest de vrijheid.

 

Redactie Oswin Schneeweisz (hoofdredacteur)
Mariette Effing (redactiesecretariaat),
Elke Jansen en Harm Peter Smilde (eindredactie)

Redactieadres Zingmagazine Alde Pasterie 5 |
5862 AC Geijsteren

redactie@zingmagazine.nl

Redactiemedewerker Monique van den Hoogen 

Medewerkers aan dit nummer Harm Peter Smilde, Michel Hogenes, Twan Geurts, Didi de Pooter, Mark Hiemstra, ­Marielle Woltring, Alberto ter Doest, Jeroen Schipper, Philippe Elan, Danny Nooteboom, Mark Hiemstra, Lex Hakker, Ton Lamers, Chris Winsemius

Uitgever Gilles Graafland (gilles@zingmagazine.nl)

Advertentie-acquisitie ZINGmagazine Gilles Graafland, gilles@zingmagazine.nl
tel: 020-531 20 15 | 06 – 290 60 448